Kilátásaim

Kelt: 2022.06.04

Bringa túra: 135 km; 2.250 m szintemelkedés; 14 óra 55 perc; 18 db kilátó

„The show must go on!” – énekli a Queen együttes. Tény, hogy minden reggel felmegy a függöny és kilépsz a színpadra. Mindegy, hogy teltház van vagy csak lézengenek a nézőtéren, de … a Műsornak mennie kell.

Szokták mondani, hogy nem igazán jók a kilátásaim. Valóban, a tények, a körülmények lehetnek eléggé kellemetlenek. Azonban egyszerűen csak azok, amik. Szóval, ha egy kicsit forgolódsz és arrébb állsz, már másképp esik a fény a milói Vénuszra. Akkor talán nemcsak a hiányzó karjait látod meg, hanem azt a gyönyörűséges női testet is, valamint a csodálatos ábrázolás módját.

OK! Rendben!

A térdemnek „maradtak” jól működő részei is, amik megengednek keményebb, kitartóbb bringázást. Tehát egyelőre nem azon kesergek, hogy nem megy a futás – ami egyébként számomra a mindennapi falat kenyér kategória volt -, hanem felpattanok hegyi bringám nyergébe és sorra veszem a jó „kilátásaimat” a környéken.

Máris én vagyok a világ legörömtelibb embere. Szándékosan nem a boldogságról beszélek, mert azt legtöbbször okozzák neked, másoktól függ ez az érzésed. De az öröm benned van, mindig is ott volt. Csak ki kell takarnod egy kicsit és meglátni a gyönyörű testét, még ha egy-két darabkája hiányos is jelenleg.

18 db kilátó ponthoz, kilátó toronyhoz jutottam el és mindegyikre felmentem. Talán egy új kategória: országútizás, montainbike, bringtolós gyalogtúra. Most nem jön a spontán névadás, mint Halkeion falucskában, mikor a kávézgató öreguraknak válaszoltam: „Privát Spartathlon!”

Tekertem, ahol bírtam és ahol lehetett. Az egysoros erdei ösvényeken udvariasan magam elé engedtem a bringámat, de a Bujdosók lépcsőjén (Badacsony) nagyon nyafogott, így a vállamon cipeltem fel. 464 lépcsőt megmászni vele, hát nem egy karbonvázas, diétáznia kellene. Ilyen légszomjaim már régen voltak.

Volt egy elképzelésem, hogy melyik kilátókat fogom felkeresni, de arról fogalmam sem volt, hogy ezért mennyit kell majd tekerni. Állandó a képletben csak a napnyugta volt. Menetközben értékeltem az állapotomat és az időfaktort. Badacsony után józanul elfogadtam, hogy nem fér bele minden az eredeti vágyaimból. Elengedtem és koncentráltam a megmaradó feladatra.

A balatonedericsi sorompónál kimerült az apró futóórám, 9 órányi működés után 80 kilométernél leállt. Szóval nincs technika, ami megmutatná az időt és a megtett utat. Mennyi táv van még hátra? Mi férhet még bele? Bírni fogják az izmaim? Egyedül maradtam a belső ösztöneimmel, vakon rá kellett bíznom magam, hogy meghozzák a helyes döntéseket.

De a Kis Ördög lesben áll, kivárja a megfelelő alkalmat és akkor támad, mikor szétfolyik benned a fáradtság. Hagyd már abba! Annyi helyen levághatsz a tervedből! Számít ez valakinek, ki tudná meg? Aztán visszavertem a rohamot. Igenis, nekem számít. Csak nekem fontos, ki vagyok. Trógerság lenne meghátrálni. Gondolkodás nélkül beleálltam egy hosszú, kitartó tekerésbe.

A zalakövekúti, utolsó kilátóhoz már szürkületben értem és nagyon elcsigázott voltam. Fentről szétnézve a táj nagyon egyszerű volt, az élet tere: mezők, gabonatáblák, istállók. Sehol egy tátottszájú Tanúhegy vagy a csicsás Balaton. Akkor meg minek vagyok itt? Mikor leértem a lépcsőiről megvolt a válasz, hogy mit láttam odafent. A kitartást és a küzdelmet.

Tehát vannak kilátásaim és nem kevés. Fáradtsággal rájuk kell bukkanni és jutalomban lesz részed. Készen állni mindig, hogy kockáztass, mert a kockázat, a kaland az egyetlen garancia arra, hogy igazán élj. És az is tudatosult bennem, hogy minden örömteli panorámához egyaránt hozzátartozik a madárcsicsergés és a szúnyogcsípés is.

… The show must go on! …

Útvonal:

Alsópáhok – Hévíz (Lombkorona kilátó) – Gyenesdiás (Festetics kilátó; Fénykereszt kilátó pont; Mária szobor kilátó pont) – Vonyarcvashegy (Berzsenyi kilátó; Fénykereszt kilátó pont; Kitaibel Pál kilátó) – Balatongyörök (Padkűi kilátó; Bél Mátyás kilátó; Batsányi kilátó; Szépkilátó) – Szigliget (Óvári kilátó) – Badacsony (Bujdosók lépcsője; Ranolder kereszt) – Badacsonytomaj (Kisfaludy kilátó) – Badacsonytördemic – Balatonederics – Nemesvita (Tücsökdomb kilátó) – Lesencefalu (Kő orra kilátópont) – Vállus (Láz tetői kilátó) – Várvölgy – Zalaszántó – Karmacs – Zalaköveskút (Teréz Anya kilátó) – Nemesbük – Alsópáhok

Lombkorona kilátó – Tavirózsa tanösvény (Hévíz)

Festetics kilátó (Gyenesdiás)

Berzsenyi kilátó (Vonyarcvashegy)

Fénykereszt kilátó pont (Gyenesdiás)

Mária szobor kilátó pont – Patrona Hungariae (Gyenesdiás)

Fénykereszt kilátó pont (Vonyarcvashegy)

Kitaibel Pál kilátó (Vonyarcvashegy) – jelenleg lezárva

Padkűi kilátó (Balatongyörök)

Bél Mátyás kilátó (Balatongyörök)

Batsányi kilátó (Balatongyörök)

Szépkilátó (Balatongyörök)

Óvári kilátó (Szigliget)

Bujdosók lépcsője (Badacsony) …. Még 200 lépcső hátra van. Hadd pihenjek egy kicsit …

Ranolder kereszt kilátópont (Badacsony)

Kisfaludy kilátó (Badacsonytomaj)

Tücsökdomb kilátó (Nemesvita)

Kő orra kilátópont (Lesencefalu)

Láz tetői kilátó (Vállus)

Teréz Anya kilátó (Zalaköveskút)